BIBLIOTECA

·  Setembre 2011 – Juliol 2012

·  Arquitectura, etsaB UPC

·  Projecte Final de Carrera: Biblioteca pública a Figueres

Aquest projecte comença amb la idea de millorar la zona posterior del casc antic de la ciutat, una mica deteriorat, i ajudar a connectar el centre amb la zona més al nord (en un estat de consolidació i creixement). Aprofitant el flux de persones que voregen la ubicació, es tracta de cridar l’atenció a aquesta zona morta interna mitjançant la creació d’una nova biblioteca i la urbanització de la plaça i els carrers peatonals adjacents.

A causa d’una varietat d’alineacions, decideixo seguir l’alineació principal del carrer fent una façana que em porta a la plaça, amb un edifici de 20x40m de planta baixa i tres pisos superiors.
L’accés es realitza des de la plaça a través d’un porxo de 9m de fondària, que permet que l’espai públic de la plaça entri a la biblioteca. Es tracta d’un edifici introvertit donant gran importància als espais interiors.

El concepte d’aquest edifici s’origina a partir de quatre parets paral·leles que es converteixen en dues caixes laterals.
Dins d’aquestes grans caixes, es col·loquen els serveis i les instal·lacions requerides per la biblioteca, així com els espais petits o especials (aules per a grups, les àrees de música i d’imatge …).

L’àmplia part central de 11m d’amplada està dissenyada per ubicar les zones de lectura, consulta i estudi, sent molt més fluides i diàfanes. Els pisos de la biblioteca estan units dos a dos a través dels dobles espais dels extrems, amb la finalitat de crear un únic espai serpentejant.

La planta baixa es diferencia de la resta de l’edifici i pot actuar de forma independent, com a lloc de reunió o centre cívic per al barri, aprofitant l’espai exterior de la plaça. Conté el hall d’entrada amb una zona d’exposició, la sala polivalent i un bar (que té accés tant des de l’interior com de l’exterior).
La primera planta s’utilitza com a biblioteca infantil i la sala principal de lectura amb excel·lents vistes a la plaça.
La segona planta conté el departament d’administració i una zona de lectura i estudi, amb un balcó al pis inferior (doble espai frontal).
La tercera planta, més com una mitja planta a causa de la forma inclinada de l’edifici, conté més zona de lectura i estudi amb un altre balcó (amb vistes sobre el doble d’espai de la part posterior).